Equitherapie voor kinderen 

Wat is Equitherapie

Equitherapie is een lichaamsgerichte therapie, waarbij kinderen in hun ontwikkeling worden gestimuleerd door contact met paarden.  Paarden nodigen uit voor contact en stimuleren de prikkel verwerking en de motoriek.

Deze therapie zorgt voor het  afvloeien van het stress– hormoon (cortisol) en het aanmaken van het hormoon waar je, je prettig door voelt ook wel het “feel-good hormoon” Oxytocine genoemd.

Deze therapie staat niet in het teken om kinderen te leren paardrijden, maar om de interactie met het kind te bevorderen met behulp van het paard.

Een stukje fysiologie

Kinderen met autisme hebben een overactieve amygdala ( de amygdala is een 2tal amandelkernen van neuronen, die diep in de temporale kwab van de hersenen liggen.  De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig zijn en koppelt deze aan emoties). Door de overactieve amygdala, is er een verhoogde cortisol productie. Een verhoogd cortisol houdt het leerproces tegen. De natuurlijke tegenhanger van cortisol is oxytocine, het is daarom van belang om de cortisol productie te verlagen en de productie van oxytocine te verhogen.

Cortisol:

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd., dit hormoon produceert de vlucht en gevecht reactie. Cortisol  is noodzakelijk voor ons  om succesvol te functioneren. Het stelt ons in staat om te ontsnappen aan een bedreiging en om in veiligheid te blijven.  Bij een teveel aan cortisol leeft een kind in de overlevingsmodus, dit tast de mogelijkheid om nieuwe informatie  te ontvangen en te behouden aan.

Oxytocine:

Oxytocine wordt ook wel genoemd het plezier hormoon ( feel-good hormoon).  Het is een belangrijk onderdeel van gevoelens van vertrouwen  en verbondenheid. Het achterliggende werkingsmechanisme is dat oxytocine stress verminderd. Oxytocine stelt ons in staat  om ons veilig te  voelen  en als we ons veilig voelen, stelt het ons in staat meer beschikbare aandacht te richten op nieuwe concepten en het aan leren van nieuwe vaardigheden.

Opbouw van de therapie

Wij zullen voor uw kind altijd een op maat gemaakt  plan maken.

De opbouw van de therapie, kan er als volgt uitzien.

 • Body tot Body, hierbij leggen wij uw kind op de rug van het paard, waardoor nauw contact wordt gecreëerd, dit werkt zintuig bevorderlijk.
 • Sensorisch wiegen (het met onze handen wiegen van de heupen), dit stimuleert de aanmaak van oxytocine. Het zal uw kind laten ontspannen en stress laten afvloeien.
 • De volgende stap is we uw kind voor ons in het zadel zetten. Hierbij  wordt door de bewegingen van het paard de heupen ritmisch geschommeld,  wat weer oxytocine aanmaak bevorderd. Doordat uw kind voor ons zit, is er geen uitdagende frontale benaderingen waardoor uw kind zich in het contact belemmerd voelt. De bewegingen van het paard en de prikkeling van het evenwichtsorgaan opent de hersenen van uw kind om informatie te ontvangen en te onthouden.
 • De op regels gebaseerde spelletjes, helpen om het cognitieve proces van het kind te normaliseren. Het doel van dit onderdeel is het leren van regels. Het is ook een sociale activiteit waarbij familieleden kunnen meedoen. Deze spelletjes kunnen zowel op het paard als samen met het paard.
 • Door de aanmaak van oxytocine wordt het brein opengezet en kan uw kind spelenderwijs leren vanuit het zadel. Zoals tellen, rekenen, lezen enz.

Voor wie?

 • Kinderen met ASS
 • Kinderen met ADHD
 • Kinderen met PDD-NOS
 • Kinderen met faalangst
 • Kinderen met PTSS
 • Hoogbegaafdheid
 • Hechtingsproblematiek
 • Angststoornissen
 • Etc.

 

Kosten: 35 euro per uur.

Ook betaling vanuit PGB mogelijk.

Folder is te downloaden onder kopje contact